Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij voor statistische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd.

Onze website bevat, zoals de meeste websites, functionaliteit die door derden wordt aangeboden. Een voorbeeld is een ingesloten YouTube-video. Het uitschakelen van de cookies zal de functies die deze derde partijen bieden uitschakelen.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze Privacyverklaring bekijken!

Geschiedenis

De geschiedenis

Vanaf 1986 wordt er traditioneel 3 weken voorafgaand aan de Carnaval in het Brabantse Oosterhout de “Kaaise Dweildag” gehouden.
Een dag waarop, inmiddels van heinde en ver, een groot aantal blaaskapellen bij de Oosterhoutse horeca in de binnenstad hun beste beentje voorzetten op muzikaal gebied.
Vóór die tijd waren de Oosterhoutse kapellen op diverse evenementen in Brabant en daarbuiten druk in de weer om zich voor de Carnaval voor te bereiden.
Immers Oosterhout had zelf niets te bieden op dit gebied.
 
Jan Melis Een aantal enthousiaste mensen hebben toen onder leiding van initiatiefnemer Jan Melis de taak op zich genomen om ook in Oosterhout een Carnavalesk evenement op te zetten, zodat de Oosterhoutse kapellen ook in de eigen stad hun muzikale kunsten aan het grote publiek kunnen laten horen.
Zo ook kunnen de dweilkapellen vanuit geheel Nederland naar Oosterhout komen, om ook hun muzikale kunsten en show te laten zien en horen.

Omdat Oosterhout tijdens de Carnaval Kaaiendonk heet, was de naam Kaaise Dweildag zo gevonden. De vereniging kreeg de naam : CV de Gangmaokers.
Het evenement groeide jaarlijks en kende een hoogtepunt in 1990, waarbij er een wereldrecordpoging is gedaan naar de grootste Carnavalskapel ter wereld. Maar liefst 75 carnavalskapellen (850 muzikanten) uit heel Nederland deden hier aan mee, m.m.v. de Deurzakkers.

Theo Poortvliet

20 Jaar heeft de Gangmaokers onder leiding van Jan Melis de Kaaise Dweildag georganiseerd.
Medio 2005 heeft hij de leiding overgedragen aan opvolger Theo Poortvliet.

De Kaaise Dweildag is sinds 11-11-2006 online. De Gangmaokers heeft tijdens de radio uitzending van de ORTS, in café de Kloek, de nieuwe website www.kaaisedweildag.nl gelanceerd.

Begin 2009 heeft CV de Gangmaokers uitbreiding binnen het bestuur voltooid en een tweede website kwam erbij. Onder leiding van Theo hebben de Gangmaokers een voor Oosterhout nieuw evenement georganiseerd: het “Kaais Zomercarnaval”. Dit nieuwe evenement heeft op zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 met succes plaatsgevonden. Op zaterdag trok het evenement zo’n 2.000 bezoekers en zondags zo’n 30.000 bezoekers (politie schattingen). Zie verder www.kaaiszomercarnaval.nl
In juni 2010 is de naam, n.a.v. het Kaais Zomercarnaval, gewijzigd. Zo waren wij een ‘Carnavalsvereniging’ en nu ‘Stichting’. Wij gaan door als St. de Gangmaokers, de organisatie van de ‘Kaaise Dweildag’ en het ‘Kaais Zomercarnaval’.

De Kaaise Dweildag kent vanaf het begin al 2 prijzen die te winnen zijn door de deelnemende Kapellen. Het zijn de ‘Kaaise Dweilcup’ en de ‘Jan Melis Publieksprijs’.
M.i.v. de 32e editie in 2017 is er een 3e prijs aan toegevoegd; te weten de ‘Theo’s Paradeprijs’. Alle Kapellen/Dweilbands komen voor deze prijs in aanmerking, die deelnemen aan de Parade.
M.i.v. de 38 editie 2023 is deze prijs aangepast in ‘Theo’s Aanmoedigingsprijs’. Deze is voor de band die in de laatste helft van de deelnemende bands de hoogste score heeft behaald, in de categorie muzikaliteitsprijs.
 

Sinds januari 2017 mag St. de Gangmaokers, Kaaise Dweildag, zich ‘Hofleverancier’ noemen.

Dit is een onderscheiding die door de Prins op voordracht van OCS “De Smulnarren” wordt uitgereikt aan carnavalsverenigingen welke zich bewezen hebben in hun activiteiten voor de Kaaiendonkse carnaval en daarmee voor het geslacht der Mienussen.

 

Kaais Zomercarnaval heeft in 2018 een verandering ondergaan. Op verzoek van Gemeente Oosterhout, en in samenwerking met dezen en met de Oosterhoutse Kermis, heeft het Kaais Zomercarnaval in aangepaste vorm plaatsgevonden met als titel ‘Caribische Dag’. Deze Caribische Dag die 2 weken naar voren werd geschoven, werd toegevoegd tijdens de Oosterhoutse Kermis als pilot. De kermis verdiende een facelift en ging een samenwerkingsverband aan met diverse organisaties met op elke dag een andere thema, waaronder op de zaterdag Caribische Dag. En het Kaais Zomercarnaval verdiende een samenwerking. De toegevoegde waarde van het Zomercarnaval in aangepaste vorm (geen Parade) heeft succesvol plaatsgevonden als Caribische Dag met de Oosterhoutse Kermis samen. Door deze samenwerking konden wij financieel ons event laten plaatsvinden.

Residentie:

Om het grote aantal deelnemers, hun fans en publiek gastvrij te kunnen onthalen, zijn wij de samenwerking aangegaan met Theater De Bussel. De Kaaise Dweildag zal m.i.v. 2020 en de daarop volgende jaren, plaatsvinden in Residentie Theater De Bussel. Daarvoor was een groot aantal jaren onze Residentie in La Cantina.

2021 en 2022:

Voor het eerst in de geschiedenis, mocht vanuit de overheid geen Kaaise Dweildag plaatsvinden. Reden was de coronacrisis welke 2 jaren parten speelde.
 

 

Miss Kaaise Dweildag uit verleden en heden

Marloes
2005 - 2006 - 2007

Nadia
2008 - 2009

Kaaise dweildag - 25 jaar
2010

Nathalie
2011 - 2012 - 2013

Tineke
2014 - 2015

Marleen
2016 - 2017

Déumorich
2018

Gohar
2019 - 2020

Corona jaren
2021-2022

Rachelle
2023 - 2024

???
2025

Social Dweildag

Volg ons

Deel deze pagina

Wil je vrijwilliger worden van de Kaaise Dweildag?

Diverse mooie vacatures zijn aanwezig,

Voor info en aanmelden via
info@kaaisedweildag.nl

Laatste Nieuws

Zonnige 39e editie Kaaise Dweildag: Leut et alle kleure!

Het was weer een weergaloos feestje! Een drukte van jewelste afgelopen zondag 21 januari, in het cen...

lees verder »


Programma Kaaise Dweildag 39e editie

Overal in Kaaiendonk (Oosterhout in carnavalstijd) hangen de welbekende posters die de Kaaise Dweild...

lees verder »


Einde voor Kaaise Dweildag na 39 edities?

De schrik zit er toch wel even in bij Stg De Gangmaokers. Het zal toch niet waar zijn...? Zal de Ka...

lees verder »