Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!

Geschiedenis

De geschiedenis

Vanaf 1986 wordt er traditioneel 3 weken voorafgaand aan de Carnaval in het Brabantse Oosterhout de “Kaaise Dweildag” gehouden.
Een dag waarop, inmiddels van heinde en ver, een groot aantal blaaskapellen bij de Oosterhoutse horeca in de binnenstad hun beste beentje voorzetten op muzikaal gebied.
Vóór die tijd waren de Oosterhoutse kapellen op diverse evenementen in Brabant en daarbuiten druk in de weer om zich voor de Carnaval voor te bereiden.
Immers Oosterhout had zelf niets te bieden op dit gebied.
 
Jan Melis Een aantal enthousiaste mensen hebben toen onder leiding van initiatiefnemer Jan Melis de taak op zich genomen om ook in Oosterhout een Carnavalesk evenement op te zetten, zodat de Oosterhoutse kapellen ook in de eigen stad hun muzikale kunsten aan het grote publiek kunnen laten horen.
Zo ook kunnen de dweilkapellen vanuit geheel Nederland naar Oosterhout komen, om ook hun muzikale kunsten en show te laten zien en horen.

Omdat Oosterhout tijdens de Carnaval Kaaiendonk heet, was de naam Kaaise Dweildag zo gevonden. De vereniging kreeg de naam : CV de Gangmaokers.
Het evenement groeide jaarlijks en kende een hoogtepunt in 1990, waarbij er een wereldrecordpoging is gedaan naar de grootste Carnavalskapel ter wereld. Maar liefst 75 carnavalskapellen (850 muzikanten) uit heel Nederland deden hier aan mee, m.m.v. de Deurzakkers.

Theo Poortvliet

20 Jaar heeft de Gangmaokers onder leiding van Jan Melis de Kaaise Dweildag georganiseerd.
Medio 2005 heeft hij de leiding overgedragen aan opvolger Theo Poortvliet.

De Kaaise Dweildag is sinds 11-11-2006 online. De Gangmaokers heeft tijdens de radio uitzending van de ORTS, in café de Kloek, de nieuwe website www.kaaisedweildag.nl gelanceerd.

Begin 2009 heeft CV de Gangmaokers uitbreiding binnen het bestuur voltooid en een tweede website kwam erbij. Onder leiding van Theo hebben de Gangmaokers een voor Oosterhout nieuw evenement georganiseerd: het “Kaais Zomercarnaval”. Dit nieuwe evenement heeft op zaterdag 5 en zondag 6 september 2009 met succes plaatsgevonden. Op zaterdag trok het evenement zo’n 2.000 bezoekers en zondags zo’n 30.000 bezoekers (politie schattingen). Zie verder www.kaaiszomercarnaval.nl
In juni 2010 is de naam, n.a.v. het Kaais Zomercarnaval, gewijzigd. Zo waren wij een ‘Carnavalsvereniging’ en nu ‘Stichting’. Wij gaan door als St. de Gangmaokers, de organisatie van de ‘Kaaise Dweildag’ en het ‘Kaais Zomercarnaval’.

De Kaaise Dweildag kent vanaf het begin al 2 prijzen die te winnen zijn door de deelnemende Kapellen. Het zijn de ‘Kaaise Dweilcup’ en de ‘Jan Melis Publieksprijs’.
M.i.v. de 32e editie in 2017 is er een 3e prijs aan toegevoegd; te weten de ‘Theo’s Paradeprijs’. Alle Kapellen/Dweilbands komen voor deze prijs in aanmerking, die deelnemen aan de Parade dan wel Défile.

Sinds januari 2017 mag St. de Gangmaokers, Kaaise Dweildag, zich ‘Hofleverancier’ noemen.

Dit is een onderscheiding die door de Prins op voordracht van OCS “De Smulnarren” wordt uitgereikt aan carnavalsverenigingen welke zich bewezen hebben in hun activiteiten voor de Kaaiendonkse carnaval en daarmee voor het geslacht der Mienussen.


 

Miss Kaaise Dweildag uit verleden en heden

Marloes
2005 - 2006 - 2007

Nadia
2008 - 2009

Kaaise dweildag - 25 jaar
2010

Nathalie
2011 - 2012 - 2013

Tineke
2014 - 2015

Marleen
2016 - 2017

Social Dweildag

Volg ons

Deel deze pagina

Wil je ook Miss Kaaise Dweildag worden?

Meld je dan nu aan via
info @ kaaisedweildag.nl

Laatste Nieuws

PR-band Sambaband ’Tempestade’

Zaterdag 20 januari zal de Promotietour, voor de Kaaise Dweildag, in het centrum van Oosterhout plaa...

lees verder »


Nieuwe MISS op ne goeie bojem

Traditiegetrouw, voorpret, inblaozen, Defilé, Seterse Hei, opwerreme, leutkapellekus, leuttempeltje...

lees verder »


Kaaise Dweildag / Stg De Gangmaokers zoekt vrijwilligers - bestuursleden

Het officieuze begin van de carnaval. Dé start van het feest der feesten. Zoals ieder jaar begin...

lees verder »